Имбирь – пряный сочный корень с тоненькой, как у молодой картошки кожицей, острым, жгучим вкусом и свежим ароматом (аромат приятный, но мне напоминает запах цветочного мыла).
Имбирь широко используется не только в кулинарии, но и в косметологии и
медицине (например, как противовоспалительное и антибактериальное средство,
а также для повышения потенции).
В кулинарии имбирь чаще всего используют в выпечке (пряники, новогодние
пряные печенья) и при приготовлении острых вторых блюд и соусов.
Я однажды уже пробовала класть имбирь в яблочный пирог. Но по незнанию
положила его щедро, от души. Пирог есть было невозможно – рот просто горел.
Тем не менее я продолжаю опыты с имбирем, снижая его жгучесть вымачиванием
и уменьшением количества.
К сожалению имбирь довольно быстро портится и я решила его как-нибудь
законсервировать. В моей обширной кулинарной библиотеке, увы, не нашлось ни
одного рецепта по консервации имбиря. А в и-нете я нашла только упоминание,
что “…в Индокитае, Китае, Бирме и Англии популярно варенье чоу-чоу из смеси
имбиря и апельсиновой корки…”. Так что рецептуру пришлось придумывать самой.
Получилось довольно приятное варенье. Очень острое – есть вприкуску его
нельзя. Зато можно добавлять в выпечку (как в начинку, так и в тесто),
а сироп хорошо впишется в глинтвейн.
Если нет апельсиновых корок, то можно сделать варенье из одного имбиря,
уменьшив в два раза количество сахара и воды.
СОСТАВ
120~150г имбиря, корки от 2-х апельсинов, 2/3 стакана сахара,
1/3 стакана воды, при желании – сок 1 лимона
Имбирь вымыть и соскоблить с него кожицу (срезать кожицу не нужно,
достаточно имбирь просто поскоблить, как молодой картофель).
Имбирь порезать кубиками, положить в банку и залить холодной водой.
В другую банку положить апельсиновые корочки и тоже залить водой.
Вымачивать три дня, меняя воду не менее трех раз в день.
Воду с имбиря слить, апельсиновые корочки вынуть из банки и порезать
кусочками по размеру имбиря.
В небольшую кастрюльку влить воду, всыпать сахар, положить порезанные имбирь и корочки.
Довести до кипения и сразу снять с огня.
Остудить и дать настояться 2~3 часа.
Еще два раза нагревать и остужать варенье.
На третий раз варенье довести до кипения (при желании подкислить соком лимона)
и разложить в чистые баночки.
Укупоривать можно герметично, тогда варенье можно хранить при комнатной
температуре, или не герметично, тогда варенье следует убрать в холодильник.
Также можно посмотреть:
Your style is so unique compared to other people I have read stuff from.
Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just
book mark this web site.
Greate post. Keep writing such kind of info on your blog.
Im really impressed by your site.
Hi there, You have performed a great job. I’ll
definitely digg it and in my opinion suggest to my friends.
I am confident they’ll be benefited from this
site.
Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.
You really make it seem really easy with your presentation however I in finding this
topic to be actually something that I think I might by no means understand.
It kind of feels too complicated and extremely huge for me.
I’m taking a look ahead on your next submit, I will attempt to get the cling of it!
We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
Your web site provided us with valuable information to work on. You have done
an impressive job and our whole community will be grateful
to you.
Thanks for ones marvelous posting! I quite enjoyed
reading it, you might be a great author.I will be sure to
bookmark your blog and definitely will come back from now
on. I want to encourage you continue your great posts, have
a nice morning!
Thanks on your marvelous posting! I certainly enjoyed
reading it, you could be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back later on.
I want to encourage one to continue your great work, have a nice weekend!
When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now
each time a comment is added I get several emails with the
same comment. Is there any way you can remove people from that service?
Thanks!
I am regular reader, how are you everybody? This article posted at
this website is in fact good.
I’m excited to discover this website. I wanted to thank you for ones time just for
this fantastic read!! I definitely enjoyed every part of it and i also have
you book-marked to see new stuff on your website.
The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to
see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.
I know this is totally off topic but I had to share it with someone!
naturally like your web site but you need to take a look at the spelling on quite a
few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I
in finding it very troublesome to inform the truth nevertheless I’ll certainly come again again.
When some one searches for his required thing, thus he/she needs to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.
cheap flights 32hvAj4
You are so cool! I don’t suppose I’ve read a single thing like that before.
So wonderful to find someone with original thoughts on this topic.
Seriously.. thank you for starting this up. This web site is one thing
that is required on the internet, someone with a little
originality!
Good day! I could have sworn I’ve visited your blog before but after browsing through a few of the articles I realized it’s new
to me. Anyhow, I’m certainly delighted I discovered it and I’ll
be bookmarking it and checking back frequently!
Hey! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile
friendly? My site looks weird when browsing from my apple iphone.
I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix
this problem. If you have any suggestions, please share. Cheers!