Яркий и ароматный джем из слив и груш на зиму станет идеальным дополнением к свежей выпечке, печенью или к тостам с маслом, поданным с горячим кофе, латте, чаем, капучино и т. д. Создается он из сезонных фруктов, желательно сладких сортов – особенно это касается слив. Не приобретайте алычу для создания консервации по этому рецепту, а лучше замените ее на сорт ренклод или венгерка, иначе вам придется добавлять в три раза больше сахара, чем указано в ингредиентах. По желанию при варке джема можно добавить молотую корицу, экстракт ванили или ванильную или апельсиновую эссенцию. Не забывайте про лимонную кислоту или лимонный сок – без них десерт покажется чрезвычайно приторным и не таким вкусным, ароматным.
Ингредиенты
- 1,2 кг слив
- 0,4 кг груш
- 400 г сахара
- 3 щепотки лимонной кислоты
Выход: две 0,5 л емкости.
Приготовление
1. Сливы промоем в воде, удаляя хвостики с фруктов. Разрежем пополам, извлечем косточки и половинки слив выложим в казан или кастрюлю с антипригарным дном. По желанию фрукты можно нарезать кубиками, ломтиками и т. д. Чем мельче нарезка, тем быстрее она приготовится.
2. Груши промоем в воде, разрежем на несколько частей, сразу же вырезая сердцевинки с семенами. Затем нарежем ломтиками или любым другим, выбранным вами, способом. Добавим в емкость к сливам.
3. Всыплем лимонную кислоту, при желании заменяя ее лимонным соком: концентрированным или свежим, сахарный песок. На этом же этапе допустимо добавить молотую корицу и другие ароматизаторы.
4. Поместим емкость с содержимым на плиту и включим максимальный нагрев. Аккуратно перемешаем и доведем до кипения. Благодаря термической обработке фруктовые нарезки практически сразу выпустят сок, поэтому воду в емкость добавлять не нужно. Убавим нагрев и протомим все около 15-20 минут, пока нарезки не станут мягкими.
5. Сливовая нарезка должна окрасить остальные ингредиенты в емкости – как только это произойдет, содержимое казана или кастрюли можно отпюрировать погружным блендером в течение 3-5 минут. Постараемся не забрызгать все вокруг красочным десертом, прикрывая емкость защитным экраном, и не обжечься, так как пюре будет очень горячим. После тщательного измельчения вернем емкость с фруктовым пюре на плиту, включив минимум нагрева, и протомим около 30 минут до необходимой густоты, обязательно накрыв кастрюлю крышкой!
6. Простерилизуем банки и крышки любым способом, выключим нагрев под емкостью с джемом и разложим его в банки.
7. Сразу же закупорим их крышками под резьбу или под ключ. Дадим остыть заготовке при комнатной температуре, а после перенесем в кладовую или подвал.
8. Попробуем лакомство в зимнее время, вскрывая баночку с ароматным джемом к завтраку или полднику.
Комментировать
I will right away seize your rss feed as I can not to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service.
Do you’ve any? Kindly allow me recognize so that I could subscribe.
Thanks.
Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re
just extremely excellent. I really like what you’ve acquired
here, certainly like what you are saying and the way in which you say it.
You make it entertaining and you still care for to keep it wise.
I can’t wait to read much more from you. This is really a
wonderful site.
Heya! I’m at work surfing around your blog from my new iphone
3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
Keep up the superb work!
I think the admin of this web site is genuinely working hard for his web page, since
here every stuff is quality based stuff.
If some one wants to be updated with most recent technologies then he must be pay a visit
this site and be up to date daily.
Your means of telling all in this post is in fact good, all be able to effortlessly be aware of it, Thanks a lot.
It’s awesome for me to have a site, which is beneficial in favor
of my know-how. thanks admin
Spot on with this write-up, I seriously believe that this website needs a lot more attention. I’ll probably be returning to see more,
thanks for the information!
Hey there I am so delighted I found your website, I really found you by mistake,
while I was browsing on Bing for something else, Anyhow I am here now and would
just like to say thanks a lot for a fantastic post and a all round
thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at
the moment but I have bookmarked it and also added in your
RSS feeds, so when I have time I will be back to read more,
Please do keep up the excellent work.
Hello to every body, it’s my first go to see of this blog; this weblog includes awesome and actually excellent stuff in favor of readers.
I think other web site proprietors should take this web site as an model,
very clean and great user friendly style
and design, as well as the content. You’re
an expert in this topic!
Also visit my website; http://www.articledude.com/classifieds/user/profile/278377
Hi there mates, fastidious article and good arguments commented here, I am truly
enjoying by these.
Here is my blog – Testoryl Male Enhancement Review
Hello. excellent job. I did not imagine this.
This is a fantastic story. Thanks!
Review my web blog https://guerillajuice.com/
Nice blog here! Also your web site loads up very fast!
What web host are you using? Can I get your affiliate link to your
host? I wish my website loaded up as fast as yours lol
Also visit my homepage; https://ketoslimbhb.com/
Its such as you read my mind! You appear to know a lot about this,
like you wrote the book in it or something. I believe that you simply
could do with some percent to pressure the message house a little bit, but instead of that, this is excellent blog.
A great read. I’ll definitely be back.
Right away I am going to do my breakfast,
after having my breakfast coming over again to read more news.
my web page: canadian pharmacy viagra online
Every weekend i used to pay a visit this website, as i wish for enjoyment, as this this web
site conations really nice funny data too.
As I website possessor I believe the content matter here is rattling excellent ,
appreciate it for your efforts. You should keep it up forever!
Good Luck.
Stop by my web-site ReLeaf Ease CBD Oil
This website was… how do you say it? Relevant!!
Finally I’ve found something that helped me.
Kudos!
Also visit my blog post: NuGen Keto Ingredients
Hello! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
My blog addresses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other.
If you’re interested feel free to shoot me an e-mail.
I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!
Hi! This is my first comment here so I just wanted
to give a quick shout out and say I truly enjoy reading your articles.
Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics?
Thanks a lot!